Преподобна Мати Параскева

Преподобна Мати Параскева

Преподобномученица Параскева

     Римљанка је родом, живела у другом веку. Сво своје имање раздаде сиромашнима и постаде монахиња. Ревносно је проповедала веру у Христа и због тога љуто мучена у време цара Антонина. После многих мучења, посечена мачем око 140. Године.
Њене свете мошти пренете су касније у Цариград.
Слави се 26 Јула по старом календару (8 Августа по новом).

Акатист

Акатист Преподобној Матери Параскеви саставила је монахиња Евпраксија (Цветковић 1914.-1960.), која је живела у манастиру Св. Петке Изворске. Ступила је у манастир Ковиљ 1934. Године где је под руководством добре наставнице Матере игуманије Јефимије, брзо напредовала у монашким подвизима, молитви и послушању. Кад је ковиљско сестринство после ратних страдања коночно нашла своје прибежиште у манастиру Св. Петке, монахиња Евпраксија је добила послушање појца и еклисијарха. Будући слабог здравља, Мати јој даје и послушање да сестрама преписује разне поуке Светих Отаца, Акатисте и каноне. Радећи тај племенити посао она је потпуно ушла у молитвени дух црквене поезије и њен класични стил. Монахиња Евпраксија је најпре саставила актист својој светитељки, преподобној Евпраксији, затим је по жељи Матере игуманије, написала акатист Светој великомученици Јефимији, и најзад, пред крај свог живота, је написала акатист покровитељки нашег манастира, Преподобној Матери Параскеви, према којој је гајила огромну љубав… Изворни текст акатиста написан је црквенословенском језику.
Упокојила се 1960. године и сахрањена је у порти манастира Свете Петке. Епископ браничевски господин Хризостом дао је свој благослов да се може служити Акатист преподобној матери нашој Параскеви.