Плакета сестринству за најплеменитији подвиг године

Плакета сестринству за најплеменитији подвиг године

     Сестринству манастира Свете Петке Изворске додељена је плакета за ЗЛАТНИ ПОДВИГ ГОДИНЕ, коју традиционално сваке године додељује Фондација хуманости Вечерњих новости, за колективни подвиг хуманости, у овом случају за вишедеценијски рад сестринства на чувању штићеница ометених у развоју.

     Најплеменитији подвиг године је једна од најстаријих акција Вечерњих новости, установљена 1963. године после катастрофалног земљотреса у Скопљу. Плакете се сваке године уручују у знак одавања признања појединцима и колективима за храброст, пожртвованост и племенитост, чиме су задужили читаво друштво.

     Награда је Манастиру Свете Петке Изворске додељена на предлог дугогодишњих донатора дома, пријатеља манастира из Фондације Вечерњих новости, најпре директорке Дивне Ченаћевић, која је већ  много пута посећивала дом…

     У Скупштини града Београда на свечаној додели 13. фебруара 2018. године, плакету је у име целог сестринства примила Мати Марија, игуманија манастира Раванице и Свете Петке, из руку академика Матије Бећковића.

     Приликом доделе, приказан је кратки филм снимљен о  штићеницама Дома Свете Петке, у којем оне саме говоре о свом животу, о свом односу са сестрама… Свечаном салом се проломио огромни аплауз и мало кога су те чисте душе оставиле без суза.. Тако су се они, незнатни на свету, наизглед ником потребни, мала браћа Христова, нашли усред једне метрополе, пред очима знатних људи, као преко потребни да објаве како се треба радовати животу, како волети искрено све и свакога…

     После тог двоминутног филма, речи више нису потребне…

sr_RSSerbian