Богојављење у манастиру Свете Петке Изворске

Богојављење у манастиру Свете Петке Изворске

       „СВЕТЛИЈИ ОД СУНЦА БИО ЈЕ ПРОШЛИ ПРАЗНИК РОЂЕЊА ХРИСТОВОГ : ЈАСАН И ПРЕСВЕТАО ЈЕ ДОЛАЗЕЋИ ПРАЗНИК ЊЕГОВОГ БОЖАНСТВЕНОГ ЈАВЉАЊА – У ОНОМ ПАСТИРИ СА АНГЕЛИМА ПОЈУЋИ ПОКЛОНИШЕ СЕ ОВАПЛОЋЕНОМ БОГУ; У ОВОМ СЕ ЈОВАН ДЕСНОМ РУКОМ ДОТАЧЕ ВЛАДИКЕ СА ТРЕПЕТОМ ГОВОРЕЋИ : ОСВЕТИ МЕНЕ И ВОДЕ, ЈЕДИНИ КОЈИ ИМАШ ВЕЛИКУ МИЛОСТ.“

 

     Поклонивши се Богомладенцу Христу у витлејемској пећини, Света Црква у службама и химнама црквеним већ хита на Јордан да сусретне Христа, Који смирено прима крштење од Јована и полази на спасоносну проповед, све до Голготе…  У водама Јордана јавио се Бог – Отац у гласу са неба, Син у човечјем телу и Дух Свети у виду голуба који силази на Сина… Свети велики Јован постао је први поклоник и проповедник Једног Бога  у Три лица, први сведок Тројичног Богојављења.

     Празник Богојављења слави се у службама црквеним већ на Крстовдан 18. јануара. У манастиру Свете Петке после јутрење служени су тзв. Царски часови – први, трећи, шести и девети час, који нас празничним стихирама, пророчанствима, посланицама апостолским и читањем четири Јеванђеља посвећеним јављању Господа нашег на Јордану, уводе у смисао празника… У 11 часова почела је вечерња служба са Литургијом Св. Василија Великог и затим је извршено освећење воде. После освећења кропи се светом водом сваки кутак манастира уз појање празничног тропара Во Јордање… Поворка са свештеником који кропи, монахињама које поју и носе кадионицу, обилази читав манастир и наравно, Дом наших штићеница, свако бива покропљен и напојен светом водом…  У 22 часа почело је велико празнично бденије, опет Великим повечерјем као на Рождество, и опет су се најпре заориле речи пророчанства -“ СА НАМА ЈЕ БОГ, ЧУЈТЕ НАРОДИ И ПОКОРИТЕ СЕ, ЈЕР ЈЕ СА НАМА БОГ „.

     На сам празник Богојављења Света Литургија почела је у 8 часова. После заамвоне молитве, уз појање стихира, кренула је  литија до чудотворног извора Свете Петке, где бива ВЕЛИКО ОСВЕЋЕЊЕ ВОДЕ. Чин водоосвећења служили су парох доњомутнички, протојереј Крсто Деспотовић и протосинђел Георгије, у присуству многобројног верног народа…  Благослов Јорданов излива се на све изворе воде на земљи, сва твар бива освећена…

     Празнична радост у нашем манастиру била је ове године на овај дивни празник ипак осенчена тугом због растанка са нашом  сестром, монахињом Христином, која се упокојила у Господу на Крстовдан, 18. јануара 2019. године. Тачније, радосна туга продубила је наше мисли и молитве за спознају колико Бог љуби човека, колико промишља о његовом спасењу и у животу и у смрти.. Милошћу Божјом сматрамо упокојење и одлазак ка Господу у дане великих празника и у тој нади се радујемо.

     Монахиња Христина рођена је на Преображење 1935. године у селу Орашју крај Крушевца, у богомољачкој породици Жике и Анке Марјановић као четврто дете. Њен отац је поред три сина желео да има кћер, те се усрдно молио Светој Петки да, ако добије кћер, да ће јој дати име Параскева и да ће је посветити Богу. Тако је и било. Ступила је у манастир Раваницу 1950. године, под строго духовно руковођење Мати Јефимије. Бог је обдарио природном бистрином, снагом и здрављем, и она је у свом монашком животу све то усрдно Богу приносила. На свим тешким манастирским послушањима је предњачила, носећи урођену јој  животну ведрину до саме смрти. Била је дугогодишњи појац, велики слухиста и љубитељ богомољачких и родољубивих песама, које је научила још у родитељском дому. Провевши готово седамдесет година у нашим обитељима, Раваници и Светој Петки, оставила је траг као велики трудбеник, као неко ко је навикао да сноси напор и умор,  ко уме да савесно и сигурно обавља своја послушања…   У позним годинама посећивао је Господ многим и тешким болестима, које нико није могао на њој да примети, и које је савладавала управо својом животном ведрином и вером у помоћ Свете Петке, од које је измољена и којој је верно служила… Са том вером је сада и отишла Господу и ми се са том истом вером молимо Господу и нашој небеској покровитељки, преподобној матери Параскеви, да је са светима упокоји, са нашим духовним Матерама и сестрама нашим у Царству Небеском. Амин.

 

sr_RSSerbian