Игуманија Гаврила (Игњатовић)

Схи игуманија Гаврила

Схи игуманија Гаврила


Друга по реду настојатељица манастира Раванице и Свете Петке је игуманија Гаврила (Игњатовић).
Рођена је 15. октобра 1920. године у селу Чукујевац код Краљева у имућној, сељачкој породици Станимира и Полексије Игњатовић, добивши име Равијојла. Расла је у богомољачкој кући у којој је чест гост била сестра Богиња, потоња игуманија Јефимија, и од малена стасавала у духу молитвеног живота који се одвијао око ње, међу богомољцима, у духу заједништва и богоугађања... Ступа у манастир Темску 1932. године на строго духовно руковођење код , њој већ добро познате и вољене игуманији Јефимије. Пролази са мати Јефимијом и сестрама сва искушења рата и тешких поратних прилика и мати Јефимија у њој врло рано препознаје неког на чијим ће плећима моћи да остави бригу о манастиру и сестринству.
Замонашена је у расофор 1946. године у манастиру Раковици, а у чин мале схиме 16. маја 1956. године у манастиру Раваници. Настојатељица манастира постаје 6. августа 1958. године, а у чин игуманије произведена је 12. маја 1960. године.
Упокојила се у Господу 10. Јануара 2005. Године у манастиру Раваници у 85. години живота. Опело су служили митрополит дабробосански Николај, епископи Браничевски Игњатије и шумадијски Јован уз присуство бројног свештенства, монаштва и поштовалаца мати Гавриле. Сахрањена је у порти манастира Раванице, поред Схи-иг. Јефимије.
sr_RSSerbian